#166 Survival dla alergików i ich rodzin | H. Ciężadło

by - listopada 05, 2018


Autor: H. Ciężadło
Tytuł: „Survival dla alergików i ich rodzin” 
Gatunek: poradnik
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: Mando
Ilość stron: 272


Cześć kochani,
dziś przychodzę do Was z nie lada gratką, bo z książką, która poniekąd jest połączeniem książki kucharskiej a druga część stanowi ciekawy poradnik odnośnie wprowadzenia, ale też poradzenia sobie ze zmianami, które dyktuje życie. Gotowi?


Krótko o treści...

Bez glutenu. Bez cukru. Bez nabiału*.
Znacie to? Jeśli nie, to macie wyjątkowe szczęście – albo wszystko jeszcze przed wami.
Jak wytłumaczyć babci, że nie możemy jeść chleba naszego powszedniego?
Jak – bez ofiar w ludziach – przetrwać imprezę, na której podano wyłącznie zakazane produkty?
Czy tort bez mąki, jajek i cukru w ogóle liczy się jako urodzinowy?
W jaki sposób przygotować małego alergika na kilkudniowy szkolny wyjazd?
Doskonałe przepisy oraz porady na różne okazje. Przetestowane i zatwierdzone przez Damiana i Dominika – a jak wiadomo, własne dzieci to najsurowsi krytycy pod słońcem.
Książka do gotowania i do czytania!

*Uwaga!
Produkt może zawierać więcej niż śladowe ilości orzeszków, ziaren i przekornego optymizmu :)

Moja opinia...


Kiedy wydawnictwo Mando zaproponowało mi do recenzji tę pozycję, nie wahałam się ani chwili. Mam na co dzień doczynienia z alergikiem i wiem jaki to jest często problem, aby coś pożywnego i smacznego upichcić, a autorka w zabawny, ale też pragmatyczny sposób podeszła do tematu.
A o samej alergii na przykład na marchewkę dowiedzieliśmy się, kiedy eM. jadł sałatkę dołączoną do kebaba. Była tam pocięta na drobne paseczki marchewka wymieszana z sałatą, pomidorem i rzodkiewką. Podczas spożywania nagle powiedział, że coś go parzy w usta. Uwierzycie, że tym czymś okazała się marchewka?

Bardzo podobało mi się, że Hanka Ciężadło postanowiła skrócić naszą podróż kulinarną w postaci poszukiwań zamienników. Zdradziła wiele zastępników popularnych produktów jak choćby jaja kurze, cukier, czy też mąka pszenna, które bez skrupułów można wprowadzić do diety alergików, ale także dla osób z nimi przebywających. Dzięki temu nie tylko zdrowo i bezpiecznie spożywają posiłki alergicy, ale również pozostała część rodziny może wesprzeć ich w tej nierównej walce, bo alergia pożywieniowa może trafić każdego z nas w najmniej oczekiwanym momencie.

Sporym udogodnieniem w tej pozycji były specyficzne ikonki przy przepisach. Łatwo można się dzięki temu odnaleźć, ale co ważne, jak zauważa sama autorka, mamy prawo do modyfikacji, aby dopasować daną potrawę do naszych potrzeb.



Co ważne oprócz już wspomnianych przepisów, autorka zdradza nam jak sobie poradzić podczas niektórych sytuacji życiowych jak choćby wyjazd na wakacje, zieloną szkołę, uprawę ziół czy też planowanie zakupów. Są to drobne wstawki, ale jakże przydatne podczas myślenia całościowo o jedzeniu.

Myślę, że ta książka nada się idealnie nie tylko dla alergików, ale przede wszystkim dla osób, które na co dzień zajmują się gotowaniem w domu oraz planowaniem zakupów jedzeniowych. Tak, ja zdecydowanie będę do niej często wracać, tym bardziej, że z tyłu książka ta posiada indeks produktów, po których można wyszukać ciekawy przepis znajdujący się na poszczególnych kartach tej pozycji.



Moja ocena...


Moim zdaniem jest to "must have" każdej osoby, która ma styczność na co dzień z osobami uczulonymi na jakiś produkt jedzeniowy. Dodatkowym jej atutem jest twarda oprawa oraz fakt, że większość potraw posiada w składnikach swoje zamienniki, które z łatwością możemy podmienić podczas pichcenia. "Survival dla alergików" Hanki Ciężadło zasługuje na bardzo mocne 9/10! Zdecydowanie polecam zaopatrzyć się w tę książkę, która z pewnością nie będzie się kurzyć :)

A za możliwość przeczytania oraz zrecenzowania chciałabym podziękować Wydawnictwu Mando.


You May Also Like

0 komentarze